2013. november 17., vasárnap

Értő olvasóink a zenei felvezetésből már rájöhettek, hogy látókörünket a III. fordulóban kicsit kiszélesítettük, köszönhetően választott példaképünknek. 

Szépkorúak Társasága

Írta: Klári

TEDD: ODA Online Demokrácia Verseny 3. fordulójában azt a feladatot kaptuk, hogy keressünk egy számunkra példa értékű tevékenységet végző embert. Csapatunk Petrics Anna tanárnőt választotta, és rajta keresztül jutottunk el, a jászberényi református gyülekezet Szépkorúak Társaságához, akiknek köreiben egy emlékezetes kedd délutánt töltöttünk és rengeteg mindent megtudtunk a társaságukról és jobban beleláttunk Petrics Anna tanárnő e tevékenységébe is.

A társaságot 12 évvel ezelőtt alapította az akkori lelkipásztor. Az utolsó lelkipásztor - állandó segítőjére - Petrics Anna tanárnőre hagyta a társaság vezetését, aki örömmel vállalta el ezt a felelősségteljes feladatot.
Az ott töltött délután alatt megtudtuk, hogy a Szépkorúak elnevezés onnan származik, hogy mivel ők szinte mindannyian túl vannak a 60. életévükön, kikérik maguknak, nem öregek, mert nem érzik magukat annak, ők csak szép kort éltek meg.



Minden kedden délután összegyűlnek, és megbeszélik kivel mi történt az eltelt egy hétben, valamint imádkoznak, énekelnek és persze nem utolsó sorban, tanulnak. Ők alkotják a Szépkorúak osztályát, aminek az osztályfőnöke természetesen Petrics Anna tanárnő. Néhány évvel ezelőtt el is ballagtak, valamint le is érettségiztek. Mindent ugyanúgy csináltak, mint a végzős gimnazisták, csak az érettségi tantárgyakban volt némi eltérés.

Évente szerveznek osztálykirándulásokat, különböző táborokat, kirándulásokat, délutáni összejöveteleket, természetesen az egész református gyülekezet közreműködésével.

Igazából, most értettem/értettük csak meg, mit is jelent pontosan az a mondás, hogy második gyermekkor. Egy bizonyos kor után az idős emberek, ugyanúgy igénylik a szeretetet, odafigyelést és törődést, mint a kis gyerekek, s ezt az odafigyelést nekünk kell közvetíteni feléjük.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése