2013. november 18., hétfő

Választott példaképünk - Petrics Anna tanárnő


Az előző fordulóban olyan önkéntes munkát választottunk magunknak, ahol a sérült gyerekekkel, emberekkel, kezdtünk el foglalkozni. A harmadik fordulóban ezt a vonalat gondoltuk tovább vinni, és így találkoztunk – iskolánk körein belül- Petrics Anna tanárnővel.
Petrics Anna tanárnő munkája mindig is példa értékű volt iskolánk minden tanulója számára. Olyan jellemvonásokat mondhat magáénak, melyek miatt mindenki - aki megismeri - felnéz rá és tiszteli. Ilyen például a kitartása, kötelességtudata, elkötelezettsége és természetesen a kedvessége, nyitottsága más emberek irányába. Mindezek mellett rengeteg olyan tapasztalat birtokában van, amelyekkel gimnazista diákjait inspirálni, támogatni tudja. Kevesek számára ismert azonban az a tevékenysége, ami miatt most róla írunk.
Évről évre karácsony előtt, minden osztályban az egyik osztályfőnöki órát, úgy kezdik az osztályfőnökök: „Tudjátok, hogy idén is lesz adománygyűjtés a ceglédieknek, Petrics Anna tanárnő szervezésével.” 
Tudtuk, hogy tanárnő a ceglédi Molnár Mária Református Fogyatékos Ápoló - Gondozó otthon számára gyűjt adományokat és minden karácsony előtt néhány diákkal elviszi ezeket az ajándékokat Ceglédre. Az otthon lakói olyan gyerekek és felnőttek, akik fogyatékosak vagy halmozottan sérültek és állandó ellátást igényelnek.
Tanárnő kevésbé ismert tevékenysége, hogy minden kedden meglátogatja és foglakozást vezet a jászberényi a református gyülekezet Szépkorúak Társaságánál. Ezek az idős emberek mindannyian egyedül vannak, és számukra az jelenti a kikapcsolódást, amikor összegyűlnek és megbeszélik mi történt velük az elmúlt hét során. Tanárnő elszántan és fáradtságot nem kímélve foglalkozik a szépkorúakkal is. Minden évben kirándulnak, táborokat szerveznek – természetesen ezekbe a programokba a református gyülekezet minden tagját bevonják -, és ha valaki megbetegedik „küldöttséget” szerveznek a látogatására. Ennek a kis közösségnek a központi személyisége és mozgatórugója tanárnő.
Az ő munkája arra ösztönöz minket, hogy mi is többet foglalkozzunk sérült emberekkel, idősekkel, elesettekkel és segítsük életüket, és amiben csak lehet, tanárnőt is  támogassuk, hiszen ez által mi is más emberek segítségére lehetünk.
Petrics Annával való találkozásunk lehetőséget ad arra, a már felnőtt korba lévő sérült emberekre, idősekre ráirányítsuk a figyelmet, mert bármennyire is nehéz bevallani, ápolásuktól, gondozásuktól idegenkedik az új generáció. Az Online Demokrácia Verseny pedig megtanít bennünket arra, hogy melyek azok a kommunikációs csatornák, melyeket használhatunk segítő szándékunk érdekében.
Megtanultuk, hogy egy jó szó, egy mosoly egy kedves kis ajándék éreztetheti azt, hogy odafigyelünk azokra, akiknek arra igazán szüksége van, és megtanultuk azt is, hogy minden apró dolog, hatalmas örömet tud okozni más embereknek.
 Interjú Petrics Anna tanárnővel 

"Egy mosoly mindent képes megváltoztatni. Egy egész életet. Sőt, kettőt. Két emberét. Azokét, akik egymásra mosolyognak." (Csitáry-Hock Tamás)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése