2013. november 18., hétfő



Barátaink, az SNI- s gyerekek hétköznapi hősei

Írta: Klári

Jászberényben 1993-óta működik a „Maci” Alapítványi Óvoda, Fejlesztő Iskola és Egységes Pedagógiai Szakszolgálat. Intézményeikben közel 60 gyerek/tanuló éli mindennapjait. Az öt csoport közül négyben befogadó nevelés folyik, itt együtt nevelkednek a sérült gyerekek egészséges társaikkal. Egy csoportban a sajátos nevelési igényű gyerekek alapozó képességfejlesztése és rehabilitációja folyik gyógypedagógiai óvodai keretek között. 2006. szeptember 1-jén hat súlyosan és halmozottan sérült gyermek kezdte meg tanulmányait a Fejlesztő Iskolában, ahol a gyerekek értelmi-és mozgásfejlesztése valamint szociális és kommunikációs fejlesztése folyik. Mindezek mellett mindennapi ellátást is kapnak, amivel nem csak a gyerekek, hanem családjaik életét is megkönnyítik. A fejlesztő iskola életébe szervesen beépült a kutyával megsegített foglalkozás, a többségi iskolásokkal való kapcsolattartás (testvérosztályi programok) is. Minden hónapban legalább egyszer szerveznek tanulmányi osztálykirándulást a gyerekeknek, tanult ismereteik elmélyítése érdekében. Akik ebben a munkában fáradhatatlanul részt vesznek:

Az intézmény igazgatója Dobó Katalin – aki időt és fáradságot nem ismerve képviseli az SNI-s gyerekek érdekeit.
Osztályfőnökük Kovácsné Varga Judit, az olvasás előkészítéséért, a kommunikáció fejlesztését, és az ének-zenei ismeretek bővítését végzi.
Konduktoruk, Lévai Réka, az írás előkészítésért, a matematikai ismeretek bővítéséért, és az egyéni és csoportos konduktív mozgásfejlesztésért felel.
Sipos Zoltán technika, rajz és sportfoglalkozásokat tart az SNI-s gyerekeknek.
Bajnainé Agócs Gabriella pedig a környezetismereti tudásuk elmélyítését, az önkiszolgálási készség kialakításának felelősségteljes feladatát vállalta magára.
Az egyéni és csoportos konduktív mozgásfejlesztésben minden kolléga egyöntetű munkájára szükség van.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése