2013. november 24., vasárnap

Katalin nap


Katalin nap  - november 25.

Ahogyan arról már korábban hírt adtunk, november 26-án a jászberényi református gyülekezet Szépkorúak Társaságát látogatjuk meg ismét, Katalin-napi délutáni programmal. Természetesen készülünk. Zenével, verssel, játékkal…

Számunkra is a meglepetés erejével hatott az, hogy milyen sok régi szokás kapcsolódott Katalin napjához. 

Katalin napja, Alexandriai Szent Katalin emlékünnepe.
Alexandriai Szent Katalint, mint koronás szüzet, kerékkel és pallossal ábrázolják. A filozófusok, molnárok és kerékgyártók védőszentje.
Katalin a középkor egyik legtiszteltebb, legnépszerűbb női szentje, a Virginus Capitales, továbbá a tizennégy segítő szent egyike. Középkori nagy népszerűségébe belejátszott Alexandriai Szent Katalin legendája, aki bölcsességével ötven tudóst nyert meg a kereszténységnek, s mikor Maxentius császár kerékbe törette volna, a kínzóeszköz a legenda szerint darabokra hullt.
Alexandriai Szent Katalin magyar nyelvű legendája a X. században készült, ez a XIII. században kiegészült a királylány megtérésének, még később születésének csodálatos históriájával.

E naphoz a régi, népi kalendárium szerint sok-sok szokás és hiedelem kapcsolódott – melyek mára már eltűntek, jelentőségüket veszítették.

Országszerte ismertek a Katalin napjához kapcsolódó időjóslások:
Ha Katalin kopog,
Karácsony tocsog

Ha Katalin szépen fénylik,
a karácsony vízben úszik.

De ennek az ellenkezője is igaz:
Ha Katalin napján esik az eső, akkor karácsonykor szép, fagyos lesz az idő.

A közmondás szerint pedig, ha Katalinkor megáll a liba a jégen, akkor a karácsony sáros lesz.

Mára már kevésbé ismertek a Katalin napjához kapcsolódó szerelmi varázslások, melyeket főként lányok végeztek. Szent Katalint házasságszerző szentként is tisztelték.

Katalin napján szokás volt valamilyen gyümölcsfa ágát vízbe tenni. (Ez a Katalin-ág, Katalin-gally) Ha ez az ág karácsonyig kivirágzott azt jelentette, hogy az a lány, aki virágoztatta, a következő évben férjhez megy.
Ehhez hasonló a Katalin-napi orgonaág virágoztatása. A lányok több orgonaágat tettek vízbe és mindegyiknek egy-egy legényneve adtak. Úgy tartották, hogy amelyik ág karácsonyra kivirágzik, olyan nevű legény lesz a férjük.

Katalin napján országszerte bálokat is tartottak. E nap volt az ún. kisfarsang zárónapja, mert néhány nap múlva kezdődik az advent,a karácsony előkészületi ideje. Advent ideje alatt pedig sem lakodalmakat, sem bálokat nem rendeztek a régi időkben.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése